Arvatakse, et esmakordselt kodustati arbuus üle 4000 aasta tagasi Kirde-Aafrikas. See on magus ja mahlane, muutes selle suvel ideaalseks värskendavaks vahepalaks. Arbuus koosneb umbes 92% veest. Lisaks hästi maitsmisele, on see puuvili ka väga tervislik ning sellest kohe lähemalt, miks süüa arbuusi.
Mis teeb arbuusist nii tervisliku ja kasuliku puuvilja?
Lisaks veele ja puuviljasuhkrule, sisaldab arbuus mitmesuguseid toitaineid. Arbuus on hea C-vitamiini ning teiste vitamiinide ja mineraalainete allikas:
- C-vitamiin – see antioksüdant on naha tervise ja immuunfunktsiooni jaoks hädavajalik
- A-vitamiin – arbuus sisaldab beetakaroteeni, mille sinu keha saab muuta A-vitamiiniks
- B5-vitamiin – tuntud ka kui pantoteenhape, seda vitamiini leidub mingil määral pea kõikides toitudes
- Kaalium – see mineraal on oluline vererõhu ja südame jaoks
- Vask – seda mineraali leidub kõige rohkem taimsetes toiduainetes, mida leidub Läänemaailma toitudes vähe
Arbuus on kasulik kuna selles on rikkalikult tsitrulliini. Aminohape, mis võib parandada treeningvõimet. Samuti on see üks rauarikkamaid toitaineid. Lisaks sisaldab endas antioksüdante, sealhulgas C-vitaminni, karotenoide, lükopeeni ja kukurbitatsiin E.
Need ühendid aitavad võidelda vabade radikaalidega, mis on ebastabiilsed molekulid. Need võivad kahjustada rakke, kui need sinu kehasse satuvad. Aja jooksul võib see kahjustus põhjustada selliseid haigusi nagu diabeet, südamehaigused ja vähk.
Lisaks on arbuus väga madala kalorsusega ning ei sisalda peaaegu üldse valku ega rasvu. Seetõttu on arbuus väga kasulik kehakaalule. Madala kalorsusega toitude nagu arbuusi söömine, võib aidata kaasa kaalulangetamisele, säilitades täiskõhutunnet kauem. Allpool on välja toodud 100 g toore arbuusi toitumisalane teave:
- Kalorid – 30 g
- Vesi – 92%
- Valgud (proteiin) – 0.6 g
- Süsivesikud – 7.6 g
- Suhkur – 6.2 g
- Kiudained – 0.4 g
- Rasvad – 0.2 g
Mida teha arbuusi seemnetega ja kas neid tasuks süüa? Arbuusi seemnete kasulikkust ei tasuks alahinnata. Neis on palju kiudaineid, valke, õlisid, kaltsiumi ja on üks parimaid magneesiumi allikaid.
8 arbuusi kasulikku omadust
Allpool on välja toodud 8 viisi, kuidas arbuusi söömine on tervislik ja mille vastu ta aitab:
1. Aitab püsida hüdreeritud
Piisaval hulgal vedeliku tarbimine on keha korrapäraseks toimimiseks väga oluline. Sellest sõltub kehatemperatuuri reguleerimine, elundite normaalne talitlus, toitainete tarnimine rakkudesse ja erksus- need on vaid mõned funktsioonid, mis sõltuvad piisavast vedeliku tarbimisest.
Arbuus sisaldab 92% vett, mistõttu on see suurepärane valik igapäevaseks vee tarbimiseks.
2. Aitab ennetada haigusi
Arbuusi kasulikkust ei tohiks alahinnata. Arbuus sisaldab arvukalt mitmesuguseid toitaineid. Sealhulgas kaalium, magneesium ja märkimisväärses koguses A- ja C-vitamiine.
Arbuus sisaldab ka antioksüdante nagu lükopeen ja kurbitatsiin E. Need ühendid võivad aidata kaasa diabeedi, südamehaiguste ja teatud tüüpi vähi ennetamisele.
Arbuus sisaldab taimseid ühendeid, mis võivad aidata teatud vähi tüüpidega, kuid rohkem uuringuid on vaja.
3. Võib olla kasulik südamele
Südamehaigused on maailmas peamine surmapõhjus. Suurt rolli selles, mängib meie elustiil ja kuidas me toitume. See omakorda võib aidata vähendada infarkti ja insuldi riski.
Arbuus on üks toitudest, mis aitab meil olla tervem. Arbuusis sisalduv lükopeen ja tsitrulliin võivad toetada südame tervist, alandades vererõhku ja kolesterooli.
4. Võib vähendada põletikku ja oksüdatiivset stressi
Põletik on paljude krooniliste haiguste peamine põhjus. Antiksüdantide, lükopeeni ja C-vitamiini kombinatsioon arbuusis võib aidata vähendada põletikku ja oksüdatiivseid kahjustusi.
Antioksüdandina võib lükopeen ka Alzheimeri tõve teket ja progresseerumist edasi lükata, kuid see vajab rohkem uuringuid.
Arbuus sisaldab ühendeid, mis võivad aidata vähendada põletikku, mille kõrge tase on seotud paljude haigustega.
5. Võib aidata vältida kollatähni degeneratsiooni
Arbuus võib kasulik olla isegi silmadele kuna sisaldab lükopeeni. Vanusega seotud kollatähni degeneratsioon on tavaline silmaprobleem, mis võib vanematel täiskasvanutel põhjustada pimedaks jäämist.
Lükopeen võib aidata ennetada kollatähni degeneratsiooni selle antioksüdantsete ja põletikuvastaste omaduste tõttu. Siiski on vaja täiendavaid uuringuid ning ka inimuuringuid.
6. Võib leevendada lihaste valulikkust
Arbuus võib kasulik olla isegi treenimisel. Lihaste valulikkus on pingelise treeningu kõrvalmõju. Arbuusis sisalduv tsitrulliin võib aidata parandada treeningvõimet ja vähendada lihasvalu. See on saadaval ka toidulisandina.
7. Võib olla kasulik nahale
A- ja C-vitamiinid, mida leidub arbuusis, on olulised naha tervisele.
C-vitamiin aitab kehal toota kollageeni, valku, mis hoiab sinu naha elastsena ja juuksed tugevad. See võib vähendada ka kortsude ja kuiva naha tekkimise võimalust.
A-vitamiin on samuti oluline terve naha jaoks kuna see aitab luua ja parandada naharakke. A-vitamiini vaegusega võib olla ka halvem haavade paranemine.
8. Võib parandada seedimist
Arbuus sisaldab rohkelt vett ja vähesel määral kiudaineid. Kiudaine- ja veesisaldus arbuusis võib aidata sinu seedimist.
Kui palju võib arbuusi süüa?
Mõõdukas koguses arbuusi söömine ei kujuta enamikule inimestele otsest ohtu. Kuid hoolimata arbuusi kasulikkusest, peaksid diabeetikud ja allergikud olema ettevaatlikud.
Diabeet
Arbuus on loodusliku suhkrusisaldusega puuvili. Diabeetikud peavad arbuusi süsivesikuid oma igapäevases toitumises arvestama.
Parem on tarbida arbuusi tervena, mitte mahlana, sest mahla pressimine eemaldab kiudained, muutes suhkru omastamise organismile kergemaks. See omakorda võib suurendada glükoosi suurenemise riski.
Diabeetikud peavad jälgima portsjonite suurusi nagu kõiki puuviljade ja mahlade puhul.
Allergia
Mõnel võib pärast arbuusi söömist tekkida allergilise reaktsiooni sümptomid nagu nõgesetõbi, turse ja hingamisraskused. Kui see juhtub, vajab inimene arstiabi kuna see võib viia anafülaksiani, mis on eluohtlik seisund.
Kokkuvõte
Arbuus on maitsev janu kustutav puuvili, mida paljud inimesed naudivad kuumal suvepäeval.
Sellel on väga kõrge veesisaldus ja see sisaldab toitaineid nagu lükopeen, tsitrulliin ning A- ja C-vitamiinid.
Uuringud näitavad, et see magus punane melon võib isegi parandada südame tervist, vähendada lihaste valulikkust ja vähendada põletikku. Kuigi rohkem uuringuid on vaja arbuusi kasulikkusest tervisele.