Kaerahelbeküpsised: 8 erinevat retsepti valmistamiseks! - infoViking
Kaerahelbekupsised

Kaerahelbeküpsised: 8 erinevat retsepti valmistamiseks!

Kaerahelbeküpsised on üks tervislikumaid ja toitvamaid vahepalasid, mida pole raske valmistada ja mis viivad keele alla. Kaerahelbed on täis kasulikke toitaineid ja mineraale, ning nende söömine aitab hoida kontrolli all kehakaalu, kasvatada lihaseid ja parandada kõige selle läbi meeleolu. Kaerahelbeküpsiseid on võimalik teha mitut erinevat moodi, järgnevalt toome välja 8 parimat moodi.

1) Eriti kaerased kaerahelbeküpsised

Vaja läheb:

  • 500g kaerahelbeid
  • 4 suurt muna
  • 150g suhkrut
  • 150g sulatatud võid
  • 1 tl vanilliekstrakti
  • 100g heledaid seemneteta rosinaid

Vahusta munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks. Maitsesta vanilliekstraktiga, lisa sulavõi, kaerahelbed ja rosinad. Sega hoolega, võimaluse korral lase umbes veerand tundi seista.

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Tõsta supilusikaga tainaportsud ahjuplaadile ning küpseta 180 kraadises ahjus umbes 12 minutit, kuni küpsised on helepruunid. Lase veidi jahtuda, siis tõsta küpsised ettevaatlikult alusele. 

2) Banaani-kaerahelbeküpsised

Kaerahelbeküpsised -eriti-kaerased

Vaja läheb:

  • 4 muna
  • 2 küpsenud banaani
  • 2 klaasi täistera jämedaid kaerahelbeid
  • Kaneeli
  • Pool tahvlit tumedat šokolaadi
  • Erinevaid pähkleid, kuivatatud puuvilju
  • Mesi

Püüresta kausis banaanid koos munadega. Kui mass on ühtlane, lisa kaerahelbed ning sega korralikult läbi.

Lisa juurde natuke kaneeli. Kui tainas ei ole piisavalt magus, pane juurde natuke mett (enamasti piisab ainult banaanide magususest).

Lisa juurde rosinad ja pane kauss umbes 30 minutiks külmkappi, et muna-banaani segu saaks kaerahelvestesse imenduda.

Tükelda šokolaad pisikesteks tükkideks. Võta tainas külmkapist välja ja sega juurde šokolaad ning muu meelepärane.

Pane ahi 200 kraadi juurde sooja ning vooli ahjuplaadile väikesed kaerahelbekäkikesed.

Pane küpsised ahju umbes 20 minutiks, vajadusel võta varem välja või hoia kauem, küpsised peaksid pealt pruunid olema ja rosinad mõnusaks krõmpsuks tõmmanud.

Lase natuke jahtuda, kui arvad, et tahad neid veel magusamaks teha, siis tilguta küpsistele natuke mett peale.

3) Mustika-kaerahelbeküpsised

Vaja läheb:

  • 100g võid
  • 200g pruuni suhkrut
  • 2 tl vanilliekstrakti
  • 4 muna
  • 500g kaerahelbeid
  • 1 tl söögisoodat
  • 1 tl soola
  • 100g värskeid mustikaid

Vahusta elektrimikseri suures segamiskausis kookosõli (või või) ja pruun suhkur ühtlaseks. Lisa muna ja vanilli ning klopi uuesti 2 minutit või kuni segu on ühtlane mass.

Lisa jahu, kaer, segu, sooda ja sool kõige muuga segamisnõusse. Sega elektrimikseriga kuni segunemiseni.

Lisa aeglaselt sisse mustikad. Kata segu kaanega ja pane 20 minutiks külmkappi, et tainas taheneks. See on eriti oluline, kui kasutad kookosõli, et küpsised liiga palju laiali ei läheks. Tõsta ümmargused küpsisetaigna pallid küpsetuspaberiga/määritud küpsetusplaadile. Suruge pallid kergelt alla.

Küpseta 10–13 minutit 180 C juures või kuni servad hakkavad just kuldpruuniks muutuma. Lase küpsistel küpsetusplaadil paar minutit jahtuda, et need saaksid veidi taheneda. Tõsta restile, et küpsised täielikult jahtuksid.

4) Kaerahelbeküpsised maapähklivõiga

Vaja läheb:

  • 150 g maapähklivõid (mida naturaalsem, seda parem)
  • 40 g pruuni suhkrut (või leotatud ja purustatud datleid)
  • ¼ tl soola (oleneb, kui soolane on maapähklivõi)
  • 2 suurt muna
  • ½ tl vanilliekstrakti
  • 100 g kaerahelbeid
  • 2 g küpsetuspulbrit (1/2 tl)
  • 50 g tumedat šokolaadi

Haki šokolaad peeneks või kasuta väikseid nööpe. Mikserda maapähklivõi suhkru ja soolaga ühtlaseks, lisa juurde munad ning mikserda taaskord ühtlaseks. Sega juurde vaniljeekstrakt, kaerahelbed, küpsetuspulber ja šokolaad. Lase taignal umbes 30 minutit seista, siis kaerahelbed paisuvad veidi.

Tõsta taignast, küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile parajad pätsid, jäta veidi ruumi kerkimiseks ning küpseta eelkuumutatud ahjus 180-kraadi juures 7-8 minutit või kuni küpsised on jumekad.

Lase enne söömist jahtuda!

5) Sidrunimaitselised kaerahelbeküpsised

Vaja läheb:

  • 50 g toasooja võid
  • 0,5 dl rapsiõli
  • 1,5 dl rafineerimata heledat suhkrut 
  • 1 tl vanilli 
  • 1 dl kaerahelbeid
  • 1,5 dl nisujahu (kasutasin Kaarli talu peene jahvatusega täisteranisujahu)
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • poole sidruni riivitud koor

Vahusta või, õli ja suhkur kreemjaks. Lisa kõik ülejäänud ained ja sega lusikaga ühtlaseks tainaks. Kata kaks ahjuplaati küpsetuspaberiga. Tõsta kahe teelusika abil (ühega teise pealt tainatörtse maha lükates) plaatidele paari-kolmesentimeetrise vahega pisikesed tainakuhilad. 

Küpseta 150 kraadi juures 20 minutit. Lase küpsistel plaadil jahtuda.

6) Kaerahelbeküpsised rosinatega

Vaja läheb:

  • 500g kaerahelbeid
  • 4 muna
  • 150g suhkrut
  • 150g sulatatud võid
  • 1tl vanilliekstrakti
  • 100g rosinaid

Pane ahi sooja. Sulata või. Vahusta munad suhkruga. Lisa sulavõi, vanilliekstrakt, kaerahelbed ja rosinad. Sega korralikult ja lase 10 minutit seista, et vedelik kaerahelvestesse imbuks. Suru kahe supilusika vahel tainas kokku ja pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. 

Küpseta 180C ahjus ca 15 minutit, kuni küpsised on pealt isuäratavat tooni. PS! Küpsised on väga magusad nii et suhkru kogust võib vähendada.

7) Seesami ja kookosega kaerahelbeküpsised

Vaja läheb: 

  • 100 g kaerahelbeid
  • 100 g seesamiseemneid
  • 100 g kookoshelbeid
  • 100 g nisukliisid
  • 1 sl jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 2 sl õli
  • 2 sl siirupit

Kuumutage õli ja siirup peaaegu keemiseni, lisage sellesse omavahel segatud muud ained, segage hoolikalt läbi. Tõstke segust kahe teelusika abil pätsikesed, asetage plaadile ning küpsetage umbes 200° juures, kuni nad kergelt värvi võtavad. 

Küpsetamisel olge valvas, sest need pätsikesed võivad kergesti kõrbema hakata.

8) Vürtsikad kaerahelbeküpsised

Vaja läheb:

  • 200 g kaerahelbeid
  • 100 g nisujahu
  • 100 g seesamiseemneid
  • 100 g puhastatud sarapuupähkleid
  • 2 ½ sl õli
  • 2 sl mett
  • 2 ½ sl külma vett
  • kaneeli
  • ingveripulbrit

Jahvatage pähklid peeneks. Sarapuupähklite asemel võite kasutada ka maapähkleid. Segage kõik ained ühtlaseks massiks ja tõstke pätsikesed teelusikaga küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Küpsetage 15 minutit 225° juures.

Related Posts