Banaan kui üks parimaid vahepalasid!? - infoViking
banaan

Banaan kui üks parimaid vahepalasid!?

Maailma kõige levinumaks viljaks peetakse tänapäeval banaane. Nad on paljudele arengumaade elanikele põhiliseks toidu- ja elatusallikaks. Selle tarbimine on Euroopas ja USAs saanud peaaegu igapäevaseks ja koju ostetakse teda tihti ainsa puuviljana. Oma koha on ta leidnud mitmetes dieetides ja kaalulangetamisprogrammides. 

Infot nende kohta levib tänapäeval pea kõikidel tervise- ja fitnessilehtedel ja arvamused tema kohta on üsna erinevad. Paljud peavad seda tõeliseks kaloripommiks, teised jälle supertoiduks. Käsitleme teemasid nagu kahjulikkus, kas parem on küpsetatud või toores banaan, aga ka kasulikkus ja toiteväärtus

Ajalugu ja päritolu

Kultiveerimise ajalugu algab praeguste teadmiste põhjal Lõuna-Aasiast vähemalt kolm tuhat aastat tagasi. Seal toimus selle levik edasi mööda India- ja Vaikse Ookeani rannikut läbi suure osa Lõuna-Aasia. Esimese teadaoleva Eurooplasena nägi banaani oma sõjaretkel Indiasse Makedoonia vallutaja Aleksander Suur.

Tänapäeval on suurimad baananikasvatajad ja eksporterid Lõuna-Ameerika riigid, kuhu banaan jõudis teadaolevalt varsti peale Ameerika avastamist. See viidi sinna laevadel, mis seilasid välja Kanaaridelt. Arvatakse aga, et need puuviljad võisid Lõuna-Ameerikasse jõuda juba palju aega enne seda Vaikse-Ookeani saarte elanike kaudu. 

Banaani toiteväärtus

Banaan sisaldab endas kõige enam vitamiini B6, mida keha kasutab proteiini, rasva ja süsivesikute lagundamiseks seedeprotsessides, aga ka punaste vereliblede tekkel. Teine suures mahus esinev vitamiin on magneesium, mis aitab kehal tõsta sportimis- ja sooritusvõimet, lihastel taastuda ja normaalselt funktsioneerida. Samuti aitab vältida depressiooni ja võidelda põletikega. 

Makrotoitainete poolest on nad süsivesiku- ja kiudaineterikkad. Mida toorem on vili, seda rohkem on temas kiudaineid, küps vili sisaldab rohkem suhkruid. Ühes keskmises banaanis on 110 kalorit, 0 grammi rasva, 1 gramm proteiini, 28 grammi süsivesikuid, millest naturaalselt esinevaid suhkruid 15 grammi, 3 grammi kiudaineid ja 450 milligrammi potassiumi. 

Banaani kasulikkus

1. Kasulik madala veresuhkru puhul

Need puuviljad on täis lahustuvaid kiudaineid, mis seedimise käigus lagunevad geelilaadseks vedelikuks. Need samad kiudained annavad iseloomuliku pehme, käsnja ja kollaka tekstuuri. Toored viljad sisaldavad ka teatud tüüpi vastupidavat tärklist, mida keha seedida ei suuda. 

Koos kontrollivad need ained kehas veresuhkru taset ning ei lase sellel langeda. Samuti aitavad nad vältida liigse toiduisu tekkimist, seega on mõõduka tarbimise puhul tegu suurepärase viisiga, kuidas hoida kontrolli all oma kaalu. Kokkuvõttes tähendab see, et isegi oma suure süsivesikusisaldusega ei tekita nad veresuhkru järsku tõusu, mis teeb selle sobivaks ka diabeetikutele. 

2. Toetab seedeelundkonda

Kiudained on seotud paljude positiivsete efektidega tervisele, nende hulgas ka parem seedimine. Ühest keskmise suurusega banaanist saab inimene umbes kolm grammi kiudaineid. Seedeelundkonnas elavatele bakteritele mõjub hästi banaanis sisalduv tärklis, prebiootikum, mida keha ise lagundada ei suuda. Selle lagundavad bakterid ise ning saavad sealt enda energia.

Nii küpsetes kui tooretes viljades on teatud tüüpi kiudainet, pektiini, mis aitab kõhukinnisuse korral ning pehmendab väljaheiteid. Mõnedes uuringutes on leitud, et pektiin ravib ka käärsoolevähki, mis on tänapäeval probleemiks paljudel vanematel inimestel. 

3. Südame töö toetamine

Nendes viljades sisalduv potassium on kriitilise tähtsusega komponent südameelundkonna normaalses töös ja vererõhu tasakaalustamises. Tema suur roll kehas saab teenimatult vähe tähelepanu ning paljud inimesed teda oma dieedist piisavalt kätte ei saa.

Banaanid on potassiumi hankimiseks tõeliselt hea allikas, ühest keskmisest banaanist saab täiskasvanud inimene umbes kümme protsenti päevasest vajadusest (10% DV). Peale selle sisaldavad nad magneesiumi, mis samuti südame töös oma  olulist rolli mängib. Banaanisööjatel on südamehaiguste süvenemise risk kuni 27% väiksem. 

4. Täis antioksüdante

Puu- ja juurviljad on paljude muude tervislike omaduste kõrval esirinnas ka antioksüdantide sisaldusega. Neis sisalduvad mitmet tüüpi tugevad antioksüdandid, suuremal hulgal flavonoidid ja amiinid. Nad on seotud mitmete tervislike omadustega, nende seas ka vähenenud südamehaiguste ja arengupeetuse risk. 

Samuti aitavad nad vähendada vabade radikaalide tekitatavat oksüdatiivset kahju. Ilma antioksüdantideta kogunevad vabad radikaalid ajapikku ja kui nende suhtarv kehas muutub piisavalt suureks, tekitavad nad kahju rakkudes üle terve keha. 

5. Aitab treeningust lihtsalt taastuda

Banaane peetakse paljude treenerite ja sportlaste poolt atleetidele parimaks toiduks. Selle suur efektiivsus tuleneb nende suurest, kergesti seeditavate süsivesikute hulgast ning potassiumi ja magneesiumi sisaldusest. Mõlemad mineraalid töötavad ühtlasi elektrolüütidena, mille järgi sportlastel on pidev vajadus. 

Elektrolüüte kaotavad sportlased treenimise käigus pidevalt, keha eritab neid higiga. Süües taastab keha oma elektrolüüdivarud, mis aitab vältida lihaskrampe, valu ja kiirendab taastumist. 

6. Lihtne ja kiire täiendus dieedile

See pole mitte ainult tervislik, vaid ka üks mugavamaid ja kiiremaid snäkke, mida ampsata kontoris, autoroolis või kodus. Neid saab kasutada maitsva lisandina paljudes toitudes ning esindatud on nad mitmes Aasia ja Vaikse Ookeani rahvusköögis. 

Banaanid on hea toit, mida pakkuda esimese asendusena emapiimale beebile. Selle saab lihtsalt kodus kasutatavate vahenditega püreestada ning seda on mugav lusikal serveerida. Ka beebidele võib seda pakkuda teiste toitude sisse lisatuna, muutes toidud maitsvamaks. 

Milline banaan on parim?

Roheline, kollane või pruun? Roheline värv tähendab banaani puhul, et nad on täis tärklist, mitte suhkrut. Seal on vähem kaloreid ning see on sageli dieetide puhul tervislikum valik.

Kollast viljakeha nähakse tihti ideaalsena. Pehmem ja magusam, on seda kergem seedida kui rohelist banaani. Tema suurema küpsuse tase tagab rohkemate antioksüdantide koguse, aga teeb ta oma suhkrusisalduse poolest ohtlikuks diabeetikutele. 

Kui ta hakkab kattuma pruunide täppidega, tähistab see kohti, kus tärklis on asendunud suhkruga. Mida rohkem pruuni värvi, seda suurem on suhkrusisaldus. Samas on need pruunid kohad suurepärased antioksüdantide allikad ja immuunsüsteemi buusterid. 

Võimalikud kõrvalmõjud

1. Gaasid ja migreen

Banaanides on üsna suurel määral tanniinhapet, mis on salakaval seedetrakti mõjutaja. Väikestes kogustes on ta inimesele ohutu ega põhjusta mingeid nähte, kuid suuremates kogustes hakkab ta tekitama gaase ja puhitust. See võib juhtuda, kui süüa järjest ära mitu banaani. 

Mitte miski ei riku ära perfektset päeva, nagu seda teeb ootamatu migreenihoog. Seda võivad põhjustada mõned kemikaalid ja toitained, mida sisaldub üsna palju ka banaanides. Näiteks kemikaal türamiin, mida on banaanides väga palju, aitab kaasa migreeni tekkele varajases staadiumis. 

2. Hambakatt

Inimesed, kellele meeldib palju tarbida magusaid puuvilju, riskivad oma suu mikrofloora sassi ajamisega. Banaanid teevad hammastele rohkem kahju kui šokolaad või magusad nätsud. Väikestes kogustes see küll midagi halba ei tee, kuid liigtarbimisel hakkavad tekkima hammastega probleemid. 

3. Kaalutõus

Olgugi et kiudained aitavad hoida kehas täiskõhutunnet, võid ülesöömisel öelda nägemist oma kaalulangetuseesmärkidele. Banaanid sisaldavad arvestataval hulgal süsivesikuid ja suhkruid, mis on kõige kaloritihedam komponent. Süües palju banaane, arvesta sellega, et vööümberkoht suureneb nii mõnegi sentimeetri võrra. 

Kokkuvõte

Soovides toituda tervislikult, tundub hea mõte lisada oma dieeti väga palju erinevaid puuvilju. Sellega kaasneb aga märkamatult tagajärjed, mille peasüüdlased on suhkrud ja süsivesikud. Banaanidel on palju positiivseid omadusi, mis tulevad tema vitamiinisisaldusest, samas leidub ka nagu kõige muuga negatiivseid tagajärgi. Kõige võti on tasakaalustatud toitumine, millel tuleb hoida silm peal. 

Related Posts