Maitsetaim, mille olemasolust peaaegu igaüks ühel või teisel viisil kuulnud on, ei ole pelgalt Itaalia köögis garneeringuna kasutatav ürt, vaid hoopis väärika ajaloo ja kultuurilise tähtsusega taim.
Mis on basiilik?
Basiilik on mündiliste (tuntud ka kui huulõieliste) sugukonda kuuluv maitsetaim. Seda kasutatakse laialt toitude maitsestamisel ning selles sisalduvatel toitainetel võivad olla tervisele kasulikud mõjud.
Päritolu
Arvatakse, et see pärineb Indiast, kuid seda ürti on kasvatatud enam kui 5000 aastat, mille tõttu on täpset päritolu raske tänapäeval arvata. Samuti on see kiirelt levinud kõikjale üle maailma.
Ajalugu
Mõned viited vihjavad, et antud populaarne ürt võis pärineda Indiast isegi kaugemalt, kuna teatud iidsed andmed ligi 800 aastat e.m.a viitavad selle Hiinas Hunani piirkonnas kasutuses olekule. Lõpuks rändas see tervete taimedena läände, kuna see on siseruumides kasvatamiseks suurepärane taim.
Basiilikut tuntakse enim küll kulinaarsetes traditsioonides kasutatuna, kuid läbi ajaloo on seda kasutatud ka muudel otstarvetel. Vana-Egiptuses kasutati seda niisutava ja säilitava ürdina, kuna seda on leitud erinevatest haudadest ja muumiatest.
Samuti on sel tugev ajalugu iidsetes meditsiinides nagu ajurveeda, mis on iidse India traditsiooniline meditsiinisüsteem.
Lisaks on antud ürt ajaloo vältel omanud ka mitmekesist kultuurilist tähendust. Juudi folklooris usutakse sel olevat paastumise ajal jõudu andev toime.
Portugalis aga on teatud usupühadel antud taimed oluline osa kallimale tehtud kingitusest.
Tegemist on kõigest mõne näitega mitmetest, mis illustreerivad selle ürdi püsivat kultuurilist ja sümboolset tähtsust
Miks on basiilik kasulik/ hea?
Tervisele kasulik võib ta olla nii toiduna kui ka taimse ravimi või eeterliku õlina. Eeterliku õli kasulikkus peitub peamiselt stressi leevendavas toimes.
Traditsiooniliste kasutusviiside seas on populaarse maitsetaime kasutamine ussihammustuste, külmetushaiguste ja nina kõrvalkoobaste põletiku raviks. Raseduse ajal võib basiilikut kasutada kui vitamiinirikast supertoitu.
Basiilik sisaldab ka mõningaid makrotoitaineid, nagu kaltsium ja K-vitamiin ning neile lisaks ka mitmeid antioksüdante.
Kuidas kasvatada basiilikut?
Basiilik on maitsev ja üks parimaid maitsetaimi tervisele, mille kasvatamine on üllatavalt lihtne – ta vajab:
- valgust
- soojust
Ning ei salli:
- tuult
Toas
Tegemist on ideaalse taimega, mille kasvatamisega katsetada ka tubastes tingimustes.
Aknalaual ürdisaaduste saamiseks toimi järgnevalt:
- Külva seemned külvikasti asemel kohe potti. Sedasi säästad end hiljem taime ümber istutamisest.
- Poti alumisse osasse pane lillemuld. Ülemisse osasse võid soovi korral panna õrnalt väetatud külvamise mulda.
- Niisuta muld ja lase mullal taheneda. NB! Kui kasutad savipotti, siis niisuta ka see, kuna vastasel juhul võib pott kogu niiskuse endasse imeda.
- Ettevalmistatud mulda tee sõrmega väikesed augud, kuhu saad seemned asetada. Tasub meeles pidada, et seemneid ei tohiks mullaga katta, kuna basiilik idaneb just valguse käes. Külvamine tee soojas toas, kus idanemiseks võib kuluda ligikaudu 5-6 ööpäeva.
- Külvatud seemnetega pott kata läbipaistva kilega ja vii pott sooja kohta.
- Eemalda kile, kui näed esimesi tärkavaid taimi. NB! Seemnete liiga kiire kasvu korral saad liigsed noored võrsed juba köögis ära kasutada, lisades need näiteks salatisse.
- Hiliskevadel võid soovi korral tõsta poti välja päikesepaistelisele kasvukohale. Istutamine rõdukasti on siis samuti võimalik.
Õues
Õues kasvatamise korral on soovitatav taimi ette valmistama hakata alates märtsist.
Seemnest kasvatamise korral toimi täpselt samamoodi nagu toas kasvatamise puhul. Kasvatamine õues on soovitatav alustada alates juunist, kui öökülma oht juba möödas on.
Taimi kasta regulaarselt, kuid väldi ülekastmist.
Kuidas korjata ja säilitada basiilikut
Lehti kogutakse terve suve jooksul. Mida regulaarsemalt taime kärbid, seda saagikam ta on. Kärpides eemalda taimelt alati võimalikult pikk latv. Seejärel kasvatab ta selle asemel uue võrse.
Säilitamine
Suvisel ajal võivad edukalt kasvama läinud taimed toota rohkem võrseid, kui ära tarbida suudetakse. Õnneks on antud mõnusa maitsega ürti võimalik edukalt ka säilitada. Säilitamine on tänapäevaste külmutus- ja kuivatusseadmete abil tehtud kergesti kättesaadavaks.
Külmutamine
Rebi lehed sõrmede vahel ligi sentimeetri laiusteks tükkideks ning täida vabalt valitud sügavkülmutamiseks sobilik anum tihedalt leheribadega ning kata õhukindla kaane abil.
Sügavkülmast saad jooksvalt vajaliku koguse kaupa basiilikut kasutada ning ülejäänud koguse jätta järgnevat korda sügavkülma ootama.
Kuivatamine
Kuivatamise teel säilitamine annab talle mõneti teistsuguse nüansi maitseomadustes võrreldes värskete lehtedega.
Saaki korjates ole hoolas ja varsi on lõigata soovitatav kääridega. Lõikamise järgselt kasvab iga lõigatud haru asemele asemele kaks uut, mille tõttu võib julgelt väita, et basiilik reageerib lõikamisele hästi.
Lõigatud vartelt noppige lehed ning laotage need kuivatusrestile ühekordse kihina. Antud resti hoia varju all või sobivas kuivatusruumis vähemalt paar tundi.
Temperatuur peaks kuivamise ajal jääma 25° kuni 35° vahele. Sellest sõltuvalt kujuneb kuivamiseks vajaliku perioodi pikkus.
Kuivamise jooksul väldi lehtede liigutamist või segamist. Spetsiaalses soojendusega kuivatuskapis võtab lehtede täielik kuivamine aega vähemalt kaks päeva.
Kuivatatud lehed mässi niiskus- ning valguskindla koti sisse ning tee kindlaks, et see ka õhukindel oleks.
Kuivatatud basiilikust saad hea maitsega kodukootud maitseaine, mis säilib pikka aega.
Kus ja milleks basiilikut kasutatakse?
Nii nagu läbi ajaloo on seda laiaotstarbeliselt kasutatud, on see ka tänapäeval olulisel kohal nii köökides kui ka tööstustes või teaduslaborites.
Toitude valmistamisel kasutatakse basiilikud ürdina, mis annab tihti roale viimase vajaliku lihvi enne valmimist. Värsked lehed lisatakse kõige sagedamini toitudele viimasel hetkel, kuna liigne keetmine hävitab kiiresti antud ürdi erilise maitse.
Seda võib leida nii parfümeeriatoodete koostisest kui ka viiruki ja taimsete tervislike ravimite osana. Värsked teadusuuringud on tõestanud, et basiilikutaimede eeterlik õli on antioksüdantne ja tugevate viirusevastaste ja antimikroobsete omadustega.
Kuidas kasutada basiilikut toidus?
Toidus on taime lehti võimalik ära kasutada väga erinevatel viisidel – nii värskena kui kuivatatuna aga ka maitseõlina.
Värskena
Poest ostetud taimed on soovitatav enne tarbimist voolava vee all kergelt loputada ja seejärel salatikuivatajas või köögipaberi abil kuivatada.
Toidus kasutatakse enamjaolt ainult lehti, mis tuleb varre küljest eemaldada. Lehti võib kasutada ka tervetena, kuid enamasti need kas rebitakse, lõigatakse šifonaadiks või hakitakse peenemaks. Terveid lehti kasutatakse tihti pitsade garneerimisel.
Paksemad varred kipuvad olema mõruda maitsega, mistõttu pole soovitatav neid toidule lisada. Küll aga võib julgelt lisada toidele väiksemaid peeneid varsi. Pesto tegemisel tasub meelde jätta, et varred sisaldvad endas ühendeid, mis muudavad pesto tumedaks. Seetõttu on taoliste ürdikastmete valmistamisel soovitatav varred lisamata jätta.
Kõige intensiivsema maitse saavutamiseks tuleks värske basiilik lisada toidule alles valmimise lõpul. Nimelt põhjustab pikaajaline kuumus selle lehtedes sisalduvate õlide hajumist õhku.
Kuivatatuna
Kuivatatud basiilik aga on soovitatud lisada toidule võimalikult vara, et sel oleks võimalikult kaua aega pehmeneda ja ülejäänud koostisosadega seguneda.
Õli
Basiilik sobib suurepäraselt maitsestatud õli tegemiseks. Ürdiõli tegemiseks kasutatakse enamasti värskeid lehti ja neitsioliiviõli.
Tee
Teesõpradel on võimalik basiilikuõitest valmistada kuum tervislik jook.
Basiiliku maitse
Maitse sõltub suuresti sordist. Magusal sordil on meeldivalt värske aroom ning selle maitse on õrnalt piprane koos kerge mündi varjungida. Teiste sortide maitse on enamasti rohkem tsitruseline või vürtsikas. Tai sort on soolasem ja vürtsikama, peaaegu et lagritsase maitsega.
Kokkuvõte
Basiilik on väärika ajalooga maitsetaim, mille kasutusvaldkond ei piirdu vaid toidutegemisega. Sellegipoolest on toitudele lisades tegemist mõnusa ürdiga, mis võib keskpärase roa muuta suurepäraseks.
Maitsetaime kasvatamise lihtsuse tõttu tasub selle kasvatamisega katsetada igaühel – ka neil, kel varasem taimekasvatuse kogemus puudub.