Maitsetaimed

Parimad maitsetaimed, millel on tervisele võimas kasutegur

Maitsetaimed on köögiosakonna lahutamatu osa. Kindlasti on kõigil oma eelistused sellega seonduvalt on kindlasti ka selliseid, mida leiab igast majapidamisest. Üleüldiselt on maitsetaimede ja vürtside kasutamine läbi ajaloo olnud uskumatult oluline.

Maitsetaimed rikastavad toidulauda ning aitavad turgutada tervist. Esmakasutust leiab see ikkagi söögi valmistamisel. Igal taimel on talle iseloomulikud omadused ja aroom, mis muudab maitsetaimede maailma põnevaks ja mitmekülgseks. 

Palju taimi peeti tähtsaks just nende meditsiiniliste omaduste poolest ning seda enne kulinaarset kasutamist. Kaasaegne teadus on näidanud, et ürdid ja maitseained toovad tõepoolest märkimisväärset kasu tervisele.

Värskete ürtide kasutamise viisid toiduvalmistamisel

Peened ürdid: see on traditsiooniline segu, mida kasutatakse klassikalises prantsuse köögis, mis koosneb peeneks hakitud värskest petersellist, murulaugust, estragonist ja kirsist. Kui sul kirssi ei ole, siis võid selle asendada peterselli ja väikese apteegitilli või estragoniga või kombineerida oma lemmik maitsetaimi, et saada koguni ainulaadne maitse.

Ürdikimbud (Herb Bouquets): Euroopa traditsioonilises toiduvalmistamises on ürdikimpude puhul tegemist sellise kimbuga, mis on köidetud köögi nööriga ja asetatud tervelt suppidesse, hautistesse või röstritesse, nii et seda on toiduvalmistamise lõppedes kerge vaagnast eemaldada.

Bouquet Garni: klassikaline prantsuse segu värsketest ürtidest, mida kasutatakse suppide, hautiste, pajaroogade, liha ja köögiviljade jaoks. Traditsiooniliselt on petersell, tüümian, loorberileht, porrulauk ja pipraterad seotud marli kimbuga, kuid võid asendada ka marli lauaga aurutatud porru lehtedega, mis volditakse kimpudeks ja seotakse nööriga kinni.

8 maitsvat maitsetaime ja vürtsi, millel on tervisele võimas kasutegur

1. Kaneel

Maitsetaimed - kaneel

Kaneel alandab veresuhkru taset ja sellel on võimas diabeedivastane toime. Tegu on populaarse vürtsiga, mida kasutatakse erinevates toitudes ja küpsetistes. Ka hommikupudrule lisatakse seda.

Ta sisaldab ühendit nimega kaneelaldehüüd, mis on vastutav kaneeli raviomaduste eest. Nimelt on kaneelil tugev antioksüdantne toime, see aitab võidelda põletike vastu ning on näidanud, et alandab vere kolesterooli taset. 

Lisaks kõigele muule aitab alandada veresuhkrut mitmel viisil, sealhulgas aeglustades süsivesikute lagundamist seedetraktis ja parandades insuliinitundlikkust. Peale selle, et kaneel aitab alandada veresuhkrut, aitab ka seedetrakti häiretega. Uuringud on näidanud, et kaneel võib diabeediga patsientidel tühja kõhu veresuhkrut alandada 10–29%.

Efektiivne annus on tavaliselt 0,5-2 teelusikatäit kaneeli päevas või 1-6 grammi.

2. Piparmünt

Piparmünti teavad kindlasti kõik. Sellel on ka pikk ajalugu rahvameditsiinis.

Tundub, et piparmünt toimib, lõdvestades käärsoole silelihaseid, aitab vähendada kõhupuhitus, mis on tavaline seedeprobleem.

Samuti on mõned uuringud näidanud, et aroomiteraapias sisalduv piparmünt võib aidata iivelduse vastu võidelda.

Piparmündiõli kasutatakse laialdaselt nahaärrituse ja sügeluse rahustamiseks ning punetuse vähendamiseks. Aga piparmündi eeterlikku õli tuleb alati lahjendada enne paikset kasutamist või nahale kandmist.

Mentool, piparmündi peamine keemiline komponent, on tõhus dekongestant. Dekongestandid vähendavad nina turseid, muutes hingamise lihtsamaks.

3. Kurkum

Maitsetaimed - kurkum

Kurkum on üks raviomadustega ühendeid, millest tähtsaim on kurkumiin. Ta on üks võimas antioksüdant, mis aitab võidelda oksüdatiivsete kahjustuste vastu ja suurendab keha enda antioksüdantseid ensüüme.

See on oluline, sest arvatakse, et oksüdatiivsed kahjustused on üks vananemise ja paljude haiguste peamisi mehanisme. Lisaks on kurkumiin tugevalt põletikuvastane.

Uuringud näitavad, et kurkumiin võib parandada ajutegevust, võidelda Alzheimeri tõve vastu, vähendada südamehaiguste ja vähi riski ning leevendada artriiti.

4. Püha basiilik ehk tulsi.

Püha basiilik ei ole sama, mis on tavaline basiilik. Sellel basiilikul on võime pärssida paljude bakterite, pärmide ja hallitusseente kasu.

Ühes väikeses uuringus leiti, et see võib suurendada immuunsüsteemi funktsiooni, suurendades teatud immuunrakke veres. Püha basiilik on seotud ka veresuhkru taseme langusega enne ja pärast sööki, samuti ärevuse ja ärevusega seotud depressiooni ravimisega.

5. Rosmariin

Maitsetaimed - rosmariin

Rosmariin on Vahemere piirkonnast pärit lõhnav igihaljas maitsetaim, mida kasutatakse nii köögis, kosmeetikas kui tervisetoodetes. Lisaks sellele, et tegu on väärtusliku maitseainega, siis läbi aegade on seda kasutatud ka lihasvalu leevendamiseks, mälu parandamiseks, immuunsüsteemi ja veresoonkonna tugevdamiseks. 


Põhjus miks ta nii hea ravimtaim on lihtne. Kuna taim on ka rikkalik antioksüdantide ja põletikuvastaste ühendite allikas. 

6. Petersell

Petersell on Eestis tilli kõrval üks kõige eelistatuim maitsetaim. Sellest tehakse näomaske ja ka teed. Peale selle, et seda tarvitatakse nii toiduks kui ka joogiks, siis tegu on ideaalse ravimtaimega, mis pärineb Vahemere piirkonnast. Paljud kasutavad seda maitsetaimena kui ka terapeutilise ravi jaoks mitmesuguste terviseseisundite, sealhulgas kõrge vererõhu ja allergiate korral.

Petersell on täis antioksüdante, karotenoide ja muid kasulikke vitamiine, mis toetavad tervet keha ja immuunsüsteemi. Nende hulgas on K -vitamiin, mis on luude seisukohast lausa hädavajalik toitaine. 

7. Ingver

maitsetaimed - ingver

Ingver on maitsetaim, mida kasutatakse erinevates valdkondades. Seda pannakse toidule, sellest tehakse jooke ning kasutatakse ravimise otstarbeks. Üldiselt tuntakse ingverit nii maitsetaimena, kui ka äärmiselt tõhusa tervendajana, mis leevendab ja ennetab erinevaid haigusi.  Inimesed on ingverit kasutanud tuhandeid aastaid iivelduse ja seedetrakti probleemide ravimina. Tänapäeval kasutavad inimesed ingverijuurt peamiselt vürtsina või toidulisandina seedeprobleemide raviks.

Ingver sisaldab kurkumiga tihedalt seotud põletikuvastaseid omadusi. Sealhulgas sisaldab näiteks palju antioksüdante. Inimesed kasutada ka merehaiguse korral.

Mõned uuringud on näidanud, et ingveril võib olla vähivastane toime. See on suuresti tingitud ingveri kõrgest antioksüdantide tasemest. Samuti võib see aeglustada rakkude paljunemist. 

8. Küüslauk

Küüslauku teavad kõik eestlased. Seda kasutatakse ka maitsestamise eesmärgil, aga see tuntud eelkõige erinevate haiguste ja külmetuste ennetamise puhul. Peale selle annab see toidule lisamisel mõnusa maitse. Aga sellega ei saa liialdada, sest nagu teada, siis tal tugev omapärane lõhn. 

Tegelikult on küüslaugul mitmeid häid omadusi:

  1. Parandab südame tervislikku seisundit – on tõestatud, et küüslauk alandab kolesterooli ja vererõhku. 
  2. Võitleb külmetushaigustega – palju tarvitavad küüslauku just selle tõttu. Nimelt inimestel on tunne nagu pärast küüslaugu tarbimist on väiksem tõenäosus külmetuda. Arvatakse, et selle põhjuseks on küüslaugu antimikroobsed ja antibiootilised omadused, mis peatavad soovimatute organismide kasvu.
  3. Toimib loodusliku antibiootikuna – küüslaugul on märkimisväärsed antibakteriaalsed omadused, mis aitavad kaitsta teatud nakkuste eest. Kuigi küüslauk ei tohiks asendada arsti ravi, võib see pakkuda täiendavat kaitset.
  4. Puhastab naha –  antibakteriaalsete omaduste tõttu aitab küüslauk vähendada akne teket ja sellega kaasnevat põletikku. Aga kõige parem oleks vältida küüslaugu asetamist otse nahale, kuna see võib põhjustada löövet, põletustunnet ja harvadel juhtudel villide teket.
Maitsetaimed

Kokkuvõte

Maitsetaimi on suur ja lai valik. Need kaheksa ei ole ainsad, millel on peale maitse pakkuda ka suurepäraseid omadusi tervise hoidmiseks ja parandamiseks. Proovi ja katseta erinevaid maitsetaimi ja vürtse. Leia enda lemmikud ning katseta ka uusi. Nii leiad huvitavaid ja põnevaid maitseid, mis rikastavad sinu tervist ja toidulauda.

Seotud Artiklid