Ananassi kasulikkus: 9 imelist kasutegurit - infoViking
ananassi-kasulikkus

Ananassi kasulikkus: 9 imelist kasutegurit

Ananass on uskumatult maitsev ja tervislik troopiline puuvili, mis on täis toitaineid ja erinevaid antioksüdante. See sisaldab A-vitamiini, K-vitamiini, fosforit, kaltsiumi ja tsinki. 

C-vitamiin aitab säilitada tervet immuunsüsteemi, samas kui mangaani sisaldus tagab tervisliku ainevahetuse. 

165 grammine ananass sisaldab:

  • 82,5 kcal
  • 142 grammi vett
  • 2,3 grammi kiudaineid
  • 21,6 grammi süsivesikuid
  • 0,891 grammi valku
  • 0,198 grammi rasva
  • 79 mg C-vitamiini

Ananass sisaldab ka mitmeid mineraale (kaltsium, raud, magneesium, mangaan, fosfor, kaalium, tsink, seleen ja vask) ja vitamiine (C-vitamiin, folaat, B-vitamiinid ning A-, E- ja K-vitamiinid).

9 põhjust miks ananass on kasulik

1. Pakub rohkelt toitaineid

ananassi kasulikkus 1

Ananass on madala kalorsusega ning kõrge vitamiinide ja mineraalainete sisaldusega. 128g ananassi annab:

  • C-vitamiin: põhimõtteliselt saad ühe kolmandiku oma päevasest C-vitamiini väärtusest, mis aitab kaasa kudede kasvule ja paranemisele. 
  • Mangaan: aitab kaasa luukoe moodustumisele, immuunreaktsioonile ja ainevahetusele.
  • Kiudained: peaaegu 10%  igapäevasest kiudainete vajadusest on ühes tassis ananassis. Kiudained on vajalikud terve soolestiku jaoks ja aitavad hoida kõhtu rohkem täis.
  • B-vitamiinid: ananass B vitamiini komplekse, sealhulgas tiamiini, niatsiini, B6 ja folaati. Need toitained aitavad kehal töödelda toidust saadavat energiat. Need on olulised ka uute punaste vereliblede moodustamisel, mis kannavad hapnikku organitesse ja kudedesse.
  • Erinevad mineraalid: Ananass sisaldab mitmeid mineraale, mida keha vajab normaalseks toimimiseks, sealhulgas vaske, kaaliumi ja magneesiumi.

2. Soodustab kudede paranemist

Ananass on ainus toiduaine, mis teadaolevalt sisaldab bromelaiini ehk siis ensüümi, mis aitab nahal ja kudedel paraneda.  Tundub, et bromelain toodab aineid, mis võitlevad valu ja turse vastu.

Ananassist pärit bromelaiini tarbimine võib samuti aidata nahal pärast operatsiooni või vigastust paraneda.

3. Võitleb põletikuga

Teie keha vajab haiguste vastu võitlemiseks jõudu. Liiga palju põletikku kehas, eriti pika aja jooksul, võib põhjustada selliseid haigusi nagu vähk. Bromelaini põletikuvastane toime võib aidata võidelda põletikuga ja pärssida teatud kasvajaid.

Kahjuks ei anna ananassi söömine vähivaba garantiid. Kuid paljude värviliste puu- ja köögiviljade, sealhulgas ananassi söömine on hea viis vähi ja muude tervisehäirete ennetamiseks.

4. Kaalulangetamise võimendaja

Enamik kaalulangetamise eksperte soovitavad, kui proovida kaalust alla võtta, puu- ja köögivilja dieeti. Ananass võib olla toitumise üks parimaid osasid, sest selle ensüümid võivad lihtsalt aidata rasva põletada.

5. Treeningujärgne taastumine

Kui lihased töötavad suure mahuga, tekitavad nad põletikku, mis põhjustab vältimatut valulikkust, mis võib paariks järgnevaks päevaks meid treeningutest kõrvale jätta. Kuid ananass on treeningust taastumisel olulisel kohal. Hea oleks seda lisaad näiteks smuuti sisse.

Ananassi põletikuvastane toime võib rahustada lihaseid ja aidata neil kiiremini taastuda.

6. Hea hammastele

Väidetavalt tugevdab ananassi söömine igemeid ja hoiab tervist tugevana. Hambad ja luud koosnevad kaltsiumist ja ananass on selle sisalduse poolelt väga rikkalik. Sellel on ka mangaani, mis aitab tugevdada luid ja hambaid. 

7. Kasulik juustele

Jutud räägivad, et C-vitamiin aitab kaasa juuste kasvule. C-vitamiin annab juustele täiendava siidikihi ja muudab need paksuks. 

8. Annab energiat

Paljude muude eeliste hulgas aitab ananass võidelda väsimuse ja nõrkusega. Ananassis sisalduv C-vitamiin stimuleerib ajus norepinefriini, mis edastab kehale signaale ning annab energiat ja parandab tähelepanelikkust.

9. Lihtne lisada enda päeva menüüsse

Värskeid puuvilju on lihtne leida paljudes toidupoodides ja turgudes isegi väljaspool hooaega. Lisaks saab seda aastaringselt osta konserveeritud, kuivatatud või külmutatud kujul.

Kuidas valida head ananassi

Nagu enamik puuvilju on ka küps ananass magus ja mahlane. Erinevalt avokaadodest, virsikutest ja banaanidest ei jätka ananass pärast korjamist küpsemist, seega ei toimu variant, kus võtad toore ananassi ja ootad kodus õiget aega, mil ta valmib.

Kuidas ananassi süüa?

Ananass on mitmekülgne puuvili, mida saab hõlpsasti lisada paljudele magusatele või soolastele roogadele. Saad seda süüa toorelt, lihtsalt lisa see enda smuutisse ning samuti proovi seda ka grillitult või röstitult. Saab teha sellest endale värsket mahla. Võimalusi on mitmeid.

Ananassi kõrvalmõjud

Nii nagu iga teise hea asjaga, siis on ka ananassi liigsel tarbimisel omad miinused. 

1. Võib oluliselt mõjutada suhkrutaset

Ananassi liigsöömine ei ole hea mõte, kui oled diabeetik. Põhjus on selles, et ananassiga liialdamine võib põhjustada veresuhkru taseme kõikumist, mis võib olla diabeediga inimestele kahjulik.

2. Kahjulikud ravimite koostoimed

Teatud ananassi kemikaalid reageerivad mõnede ravimitega kahjulikult. Seetõttu on kõige parem rääkida oma tervishoiuteenuse osutajaga, kas ananassi söömine on sinu jaoks ohutu, kui võtad tugevaid ravimeid.

3. Võib põhjustada allergiat

Nõrga immuunsüsteemiga inimesed peaksid vältima ananassi ülesöömist. Lisaks võib ananassi söömine mõnel inimesel põhjustada allergilisi reaktsioone, seetõttu peaksid need inimese ananassi söömist vältima.

4. Võib põhjustada hammaste lagunemist

Kahjuks võib ananassi ülesöömine põhjustada hammaste lagunemist. Lisaks võib see põhjustada emaili kahjustusi. 

Kokkuvõtteks

Ananass on suurepärane puuvili mida enda toitumisel menüüsse lisada. Sa ei pea ootama õiget hooaega, et ananassi tarbida, sest seda saab osta erinevates vormides aastaringselt.

Ananassil on mitmeid häid tegureid, kuid nii nagu iga hea asjaga, liigne söömine ei ole kasulik. Seega too enda päevadesse värskust, aga hoia sellega piiri.

Related Posts