Seebi valmistamine ehk kuidas teha ise seepi - infoViking
seebi valmistamine

Seebi valmistamine ehk kuidas teha ise seepi

Seebi valmistamine on tegelikult imelihtne. Selleks on vaja lihtsalt pisut eelteadmisi ja julget pealehakkamist. Ise seebi keetmine on kahtlemata hea mõte seetõttu, sest siis võite kindel olla, et seep on valmistatud alati kõigest heast ja paremast. Ja mis kõige toredam- isetehtud asjad näevad alati väga ägedad ja omanäolised välja. 

Lisaks seebi valmistamise ja isetegemise rõõmule, saab kodukootud seepe ka oma kõige kallimatele edasi kinkida. Hoole ja armastusega valmistatud kingitused on just need, mida tasub oma lähedastele ja sõpradele kinkida näitamaks, kui kallid nad meie jaoks on. Südamega tehtud kingitus on parim kingitus!

Kuidas teha seepi

Kuidas teha seepi?

Kuidas valmistada seepi? Selleks on mitu võimalust. Üheks variandiks on seebi tegemine seebimassist ning teine ja pisut aeganõudvam protsess on seebi valmistamine seebikivist. Müügil on ka erinevad seebi tegemise komplektid, seega valikut seebi keetmiseks jagub mitmeid.

Seebi valmistamine seebimassist

Seebimassist seebi valmistamine on oluliselt lihtsam ja ohutum kui seebikivist seebi valmistamine. Ja just seetõttu on igati vahva mõte seebimassist seepe teha koos lastega. Nii on teil lõbus seebitegu ning ühtlasi naudite ka koosolemist ja kvaliteetaega perega.

Seebi valmistamise materjalid:

  • 100g seebimassi
  • Seebivärvi 10 tilka
  • Aroomiõli või eeterliku õli seebi lõhnastamiseks, 5- 15 tilka.
  • Seebivormi
  • Toidukilet

Seebi valmistamise protsess:

Seebi valmistamiseks tükeldage seebimass väiksemateks tükkideks ning sulatage see mikrolaineahjus kuni 600W juures või vaikselt pliidil kuumaveevannis. Kuna seep sulab ca 70 kraadi juures, siis jälgige et segu keema ei läheks. Nimelt tekivad seebimassi keemisel pisikesed mullikesed, mis omakorda vähendavad seebi läbipaistvust.

Kui seep on sulanud, siis on õige aeg, et segule pisut värvi anda. Värvained segage seebi sisse osade kaupa, et saaksite seebi värvi ja selle intensiivsust kontrollida. Ärge unustage seepi ka lõhnastamast- selleks lisage saadud segule 5 -15 tilka meelepärast eeterliku õli.

Seejärel valage seep vormi ja laske sellel toatemperatuuril tahkuda umbes 1-2 tundi. Tahkunud seep on koheselt valmis kasutamiseks. Kui soovite kodukootud seepi aga pikema aja jooksul säilitada või valmistasite seebi kingiks, mähkige seep toidukile sisse, sest siis hoiab seep  endas paremini niiskust.

seebi valmistamine

Seebi valmistamine seebikivist

Seebikivist seebi valmistamiseks on kaks peamist võimalust- külmmeetod ja kuummeetod. Esimene variant sobib algajale seebimeistrile paremini ja seetõttu keskendume me hetkel vaid sellele, kuidas teha seepi külmmeetodil. Küll aga tasub teada, et külmmeetodil valmistatud seep tahkub oluliselt kauem ja selleks võib kuluda isegi kuni kolm nädalat. Varuge aega ja kannatlikku meelt.

Kuna seebi valmistamine külmmeetodil on ikkagi korralik seebitegu, siis tasub juba eelnevalt mõelda igasugustele tarvikutele, mida selle käigus vaja võib minna. Eriti oluline on rõhku panna ohutusele, sest seebikivi on väga söövitav. Pange enda jaoks kindlasti valmis kummikindad, põll ja ka kaitseprillid. Pindade katmiseks kasutage näiteks ajalehti või kilet. Vajalikke koguste kaalumiseks on vaja elektroonilist köögikaalu, erinevaid potsikuid, saumikserit  ja klaaspurki seebikivi lahustamiseks. Ka termomeeter peaks käepärast olema.

Seebi tegemiseks vajalikud ained:

  • 190 g vett
  • 82 g seebikivi
  • 200 g kookosrasva
  • 300 g oliiviõli
  • 15g  eeterlikku õli ( võite lisada 1-3 erinevat) 

Seebi valmistamise protsess:

Valmistage seebikivilahus. Seda on mõistlik teha avatud aknaga ruumis või näiteks köögis töötava õhupuhastaja all. Seebikivi aur on väga mürgine! Valage seebikivi tasakesi külma vette, ise samal ajal vett segades. Kuna lahustuv seebikivi reageerib veega ja vesi muutub tuliseks, jätke seebikivilahus õue ohutusse kohta jahtuma.

Pange pliit sooja ning kaaluge sinna kõik õlid ja rasvad. Madalal temperatuuril kuumutades segage kõik omavahel kokku ja võtke nõu tulelt. Segu temperatuur peaks selleks ajaks olema 50- 70 kraadi. Jätke saadud segu mõneks ajaks pisut jahtuma.

Nüüd on aeg, et seebikivilahus ja rasvade segu omavahel kokku segada. Et kõik koostisosad aga ühtlaselt seguneksid, peavad need olema sama temperatuuriga ehk antud juhul 40- 50 kraadi. Kontrollige seda kindlasti termomeetriga!  Segamiseks kasutage saumikserit ning õige seebisegu peaks muutuma kollaseks hapukoore paksusega massiks. Tavaliselt kulub selleks aega umbes 5- 30 minutit.

Seebi valmistamine kodus

Kui soovite oma seebile värvi lisada, siis nüüd on selleks õige aeg. Kasutage spetsiaalseid seebivärve või mica pulbrit. Kas teadsite, et seebi värvimiseks saab kasutada erinevaid looduslikke vahendeid nagu šokolaadi ja karrit?

Ja kõige viimne protsess on saadud seebisegu lõhnastamine. Valige meelepärane eeterlik õli või aroomiõli ning tilgutage seda seebisegu sisse. Eeterlikud õlid on looduslikud ja paraku ei ole need püsiva lõhnaga kui aroomiõlid. Muidugi ei tohiks ka aroomiõli lisamisega liiale minna. Vähem on rohkem ja vänge lõhn võib hoopis ebameeldivaks osutuda.

Nüüd valage seebimass vormidesse ning jätke see valmima. Umbes 1-2 päeva pärast võib seebid vormist välja võtta ning seejärel tuleb need sooja kohta kuivama viia. Pidage aga meeles, et kodused seebid on kasutamiseks sobilikud alles kuu aega pärast valmimist. Seega varuga korralikult kannatust!

seebi valmistamine

Kokkuvõtteks

Seebi valmistamine kodus on tegelikult lihtne, kuid varuda tuleb aega ja ära tuleb teha korralik eeltöö. Seda eriti just seebikivi kästilemise tõttu, sest tegemist on ohtliku ainega, mis nahaga kokkupuutel on söövitav ning mille aurud on mürgised. Seetõttu pole soovitatav seebikivist seepi valmistada ka näiteks koos lastega.

Kuidas teha seepi nii et sellest saaks osa võtta ka pere kõige pisemad? Kui lapsed tahavad seebiteost osa saada, siis ostke koju hoopis seebimass ja meisterdage käsitööseebid seebimassist. Müügil on ka erinevad seebi valmistamise komplektid. Ka sel juhul on võimalik teil täpselt selline seep valmis keeta nagu te ise soovite. Ostke omale koju erinevaid seebivärve, seebivorme ja aroomiõlisid. Ärge unustage ka kasulikke rasvu ja õlisid! Head seebitegu!

Related Posts