Kuidas valida blenderit, mis vastaks sinu ootustele?
Kuidas valida blenderit

Tänapäeva maailmas võib blenderi omamine olla suur ajavõit. Sellega on sul võimalik väga kiiresti teha erinevaid smuutisid, valgujooke, suppi ja isegi tainast. Saadaval on lai valik odavaid kui ka kalleid multifunktsionaalseid blendereid koos bluetooth funktsiooniga.

Kas soovid kiiret ja lihtsat viisi smuutide tegemiseks ning teada kuidas valida blenderit? Kuna valik on suur ning silme eest võib kirjuks minna, millist blenderit osta, siis oleme allapool andnud põhjaliku ülevaate, mida tuleks blenderi ostmisel jälgida.

Mis asi on blender ja milleks seda kasutatakse?

Blender on köögiseade, mida kasutatakse erinevate toiduainete ja ka jää segamiseks, purustamiseks ja püreestamiseks.

Blenderit kasutatakse enim smuutide, suppide ja piimakokteilide valmistamiseks, kuid sellega saab ka nullist maitsvaid toite valmistada. Näiteks ise pestot ja pähklivõid teha. Mõnda blenderit saab kasutada isegi taigna segamiseks.

Miks blender hea on?

Blender on sinu abivahend köögis, mis hõlbustab ja kiirendab sinu tööd. Olenemata sellest, kas soovid purustada jääd, et valmistada smuutisid, segada suppe ja kastmeid või isegi tavalist piimakokteili, võid toetuda blenderile, mis teeb selle vähese vaevaga võimalikuks.

Blenderi plussid

  • Blender muudab tervisliku toitumise lihtsamaks – me kõik tahame süüa tervislikumalt, kuid sageli on raske oma igapäevasesse toitumisse mahutada piisavalt puu- ja köögivilju. Blenderiga saad muuta kõik need tervislikud koostisosad kiiresti kõige maitsvamateks mahladeks, smuutideks ja püreedeks.
  • Blender kiirendab sinu tööd – kujuta ette, kui soovid süüa tervislikult, kuid pead toitva roa valmistamiseks kõik need köögiviljad, puuviljad ja pähklid ise lõikama, tükeldama ja püreestama.  Blender võtab sinu käest palju tööd ära ja tagab, et saad iga päev vaid mõne minutiga valmistada ülitervisliku ja toitva eine.
  • Blenderist saadud smuuti on tervislikum – blendereid kasutatakse kõige rohkem võibolla smuutide valmistamiseks. Smuuti sarnaneb puuviljamahlale, kuid sisaldab lisaks mahlale ka kiudaineid ja viljaliha. Puuviljamahla ja smuuti erinevus seisneb selles, et smuuti on valmis joomiseks kohe pärast blenderdamist. Samas kui puuviljamahlal tuleb lõpptootest viljaliha eemaldamiseks veel kurnata. 
    Viljaliha on rikas kiudainete poolest, mis on muuhulgas kasulik ka sooltele. Mis on võibolla kõige olulisem- smuuti puhul sa tead, mis sa sinna sisse paned.
  • Blenderiga säilitate toiteväärtuse – blenderis püreestatud köögiviljad on tervislikumad kui toored köögiviljad. Selle põhjuseks on asjaolu, et blender purustab köögiviljade struktuuri. See võimaldab organismil omastada maksimaalset toiteväärtust. Toiteväärtuse suurendamiseks saad lihtsa vaevaga lisada hulka valgurikkaid koostisosi nagu näiteks piim, jogurt ja muna.
  • Blenderiga saad segada peaaegu kõike – blender suudab tükeldada ja püreestada peaaegu igat tüüpi puu- ja köögivilju. Head blender saab hakkama ka kõvemate koostisosadega nagu näiteks külmutatud tooted.
Kuidas valida blenderit

Kuidas valida blenderit?

Blenderi valimine võib olla keeruline, kui ei tea isegi millist tüüpi blenderit sul vaja on. Blenderi ostmisel lähtu küsimusest, mille jaoks sul seda vaja on. Allpool on välja toodud soovitused, sinu valiku tegemisel.

Blenderi tüübid

Saumikser (käsiblender)

Aseta see silindriline avatud teradega seada otse toidu või joogi sisse, mida hakkad valmistama. Seda kasutatakse nii smuutide, pähklivõi ja suppide tegemiseks.

Isiklikud blenderid

See on suhteliselt uus blenderi kategooria, mis on suunatud inimestele, kellele meeldib liikvel olles teha värskeid smuutisid. Need toimivad ühtlasi ka reispurgina. Need on ette nähtud erinevate smuutide ja valgujookide valmistamiseks.

Traditsiooniline lauablender

Need odavamad mudelid sobivad kõige paremini pehmete koostisosadega smuutide, valgujookide ja piimakokteilide segamiseks. Kuumasid suppe ja kõvemaid koostisosi, sellega teha ei tohiks.

Suure jõudlusega blenderid

Need blenderid on tavaliselt mõeldud enamaks, kui tavalised blenderid. Näiteks pähklivõi ja taigna valmistamiseks, kuuma supi serveerimiseks ning külmutatud toodete purustamiseks.

Vaakumblender

Vaakumblenderi ja tavalise blenderi erinevus seisneb segamisprotsessis. Tavalise blenderi puhul eraldub soojus, mis avaldab negatiivset mõju vitamiinidele ja mineraalainetele. Vaakumblender välistab kuumutamise ning hapniku ligipääsu, mistõttu säilivad vitamiinid ja mineraalained paremini.

Vaakumblenderiga valmistatud smuuti on sileda ja ühtlase struktuuriga, ilma mullide ja vahuta. Kuna segamise ajal hoitakse hapnikku koostisosadest eemal, säilivad lõhnad, maitse ja vitamiinid paremini. Tavaliselt muutuvad smuutid veidi pruunikaks, kui nad on mõnda aega laual olnud ja raskemad osakesed pudenevad põhja. Vaakumblender takistab seda, nii et sinu smuuti püsib kauem värskem.

Blenderi omadused, mis mõjutavad hinda

Kui oled jõudnud otsusele, millist tüüpi blenderit sul vaja on ja mille jaoks sa seda kasutada tahad, on vaja natuke süvitsi minna. Hea blenderi valimisel on vaja arvestada alljärgnevate punktidega, mis on otseses suhtes blenderi hinnaga.

Kuidas valida blenderit

Blenderi anum

Oluline on valida sobiva suurusega blender. Kui ruumi on vähe, siis tasuks mõelda kompaktsema blenderi peale. Leidub nii pisikesi ja kaasaskantavaid 300 ml kui ka 2.7 liitriseid blendereid. Standard suurus, mida leiab kõige rohkem, on 0.7-liitrine.

Anuma materjal ja disain

Blenderi disaini ja välimust mõjutab suuresti anuma materjal. Neid tehakse nii plastikust, klaasist kui ka roostevabast terasest.

Plastikanumate üheks suureks plussiks on nende hind võrreldes klaasist ja metallist anumate puhul. Paljud eelistavad plastikust anumat kuna need on kerged ja mugav kasutada.

Nende miinuseks on lõhnade imendumine ning kulumine, mis muutuvad ajapikku kriimuliseks.

Valides klaasist anuma, tõuseb ka hind. See-eest on klaasist anumad üldiselt mahult suuremad ning vastupidavamad, kui seda on plastikust anumad. Mida plastikust anumates teha ei saa, aga klaasist omades saab, on kuumade toitude ja jookide töötlemine.

Kõige vähem ostetakse metallist anumaid kuna esiteks need ei ole läbipaistvad ning nende hind on kõige krõbedam. Samas on need kõige vastupidavamad.

Blenderi võimsus

Blenderi valimisel tuleks arvesse võtta võimsust. Suurem võimsus võrdub kiiremini pöörlevad lõiketerad, mis on kasulik kõvemate toiduainete, külmunud marjade või jää lõhkumisel.

Võimsamad blenderid on tavaliselt suurema anumaga, kui väiksemad kuna suuremasse anumasse mahub rohkem asju, mille purustamiseks on vaja rohkem võimsust.

Blenderite võimsused jäävad vahemikku 300-1000 W.

Lõiketerad

Üks asi mille peale võibolla oma esimest blenderit ostes ei mõelda, on terade kvaliteet. Leidub nii häid, kui ka halbu terasid. Terade kvaliteet ja vastupidavus on eriti oluline siis, kui sa tahad purustada jääd ja külmunuid või tahkeid toite. Selle jaoks oleks vaja roostevabast terasid.

Kuidas valida blenderit

Blenderi hooldus ja hoolduse lihtsus

Enamik blendereid on tehtud nii, et anumat ja lõiketerasid võib nõudepesumasinas pesta. Kuid mitte kõik nõudepesumasinad ei mahuta liiga suuri anumaid. Enne blenderi valimist veendu oma nõudepesumasina piirangutes.

Alternatiiv on käsitisi pesta, kuid seda teha ole ettevaatlik kuna lõiketerad on teravad. 

Mõned suure jõudlusega blenderid saavad end ise puhastada. Lihtsalt lisa vedel nõudepesuseep ja vesi ning pane blender käima. Kiire loputus ja ongi puhas.

Blenderi lisafunktsioonid

  • Libisemiskindel alus
  • Roostevabast terad- vajalikud jää purustamiseks
  • Digitaalne taimer
  • Valgustusega puutetundlik juhtpaneel, LED- ja LCD-ekraan
  • Automaatne puhastusprogramm 
  • Automaatne väljalülitus
  • Eelprogrammeeritud funktsioonid (smuuti, mahla, supi, taigna ja kokteili tegemiseks ning külmutatud toodete purustamiseks)
  • Mürasummutustehnoloogia 
  • Pulseeriv funktsioon
  • Valatud alus
  • Bluetooth funktsioon toiteväärtuse arvutamiseks läbi telefoni

Pulsatsioonirežiim

Selles režiimis liiguvad lõiketerad suurimal kiirusel ja peatuvad kohe pärast selle vabastamist. See annab parema kontrolli ühtlase konsistentsi ja tulemuse üle. Pulsatsioonirežiimiga saad lihtsa vaevaga segada või tükeldada sobiva suurusega tükke. 

Pulsatsioonirežiim on tähistatud tähega “P”.

Tavaline režiim võib koostisosi liigselt purustada ja seeläbi kaotada nende mahlasuse, kuid pulsatsioonirežiimiga annab seda vältida.

Kokkuvõte

Eks kõik sõltub iga inimese enda soovidest ja vajadustest, millise blenderi ta valib. Selleks võib olla ka väga lihtne ja odav blender, mis teeb töö sama hästi ära, kui mingi multifunktsionaalne blender, mis maksab mitu sada eurot. 

Siinkohal tuleb jällegi endale aru anda, et kõige odavam blender, ei pruugi pikemas perspektiivis nii hästi vastu pidada ja võivad tekkida probleemid. Odavam blender on suure tõenäosusega ka lärmakam ning sellel pole nii palju võimalusi.

Blenderi ostmisel tuleb mõelda kindlasti selle peale, kui tihti ja mille jaoks seda kasutatakse. Kui tead, et soovid hakata selles jääd purustama ja kuumasid asja segama, näiteks supid, siis plastikust blender selleks kindlasti ei sobi.

Related Posts