Muna keetmine võib algul on tunduda lihtne, kuid samas on ka väga lihtne neid ka valesti teha ning kuna kanamune tehakse tihti hommikuks, vahepalaks ja munadepühaks, siis võiks munade keetmine käpas olla.
Iseenesest midagi ületamatut munade keetmise puhul ei ole. Lihtsalt tuleb teada mõningaid põhitõdesid ja nüansse, kuidas saada soovitud keedumuna. Ning nüüd kohe lähemalt ma munade keetmisest räägingi.
Kuidas keeta mune?
Nagu eelnevalt sai mainitud, siis munade keetmisel on mõned nüansid, millega tasuks arvestada. Muna keetmisel tuleks teada kindlasti seda, et munakollane ja munavalge valmivad erinevatel temperatuuridel. Ning peale potist välja võtmist, muna tegelikult küpseb veel edasi.
Kuidas siis saavutada soovitud toores munakollane, ilma et munavalge poleks vedel või et munavalge ei jääks kummine?
Kuidas keeta mune samm-sammult?
Aja vesi keema
Esmalt tuleb potti lisada vesi ja see keema ajada. Toatemperatuuril hoitud munad võib panna otse keevasse vette. Külmkapist võetud munad tuleks panna algul külma vette. Sel juhul arvestada natukene pikema ajakuluga.
Lisades soola veele, ei aita see ainult maitsele kaasa, vaid aitab mõrade tekkimisel munavalgel kiiremini hüübida. Keeduvee ja soola vahekord võiks olla 1 l veele 1/2 sl soola.
Üle 10 muna korraga pole soovituslik potti panna kuna sedasi hakkab keeduvesi jahtuma ja tulemus ei pruugi olla selline nagu taheti.
Munad potti
Kui näed et vesi hakkab juba keema minema ja mullid hakkavad pinnale tõusma, siis keera kuumust maha. Muidu võivad munade keetmise ajal munadesse mõrad tekkida kuna nad hüppavad seal ringi ning kuuma vett võib sinu kätele pritsida.
Nüüd on aeg munad ettevaatlikult näiteks lusikaga vette panna. Kasuta abivahendit nagu näiteks lusikas kuna muidu käega pannes võivad munad poti põhja kukkudes katki minna.
Munad peaksid olemas umbes 2,5 cm kõrguselt veega kaetud.
Mune saab ka sedasi keeta, et panna munad kohe alguses koos veega potti. Sel juhul tuleb toimida sedasi, et lasta veel keema minna ja seejärel eemaldada pott tulelt. Kaant ära seni eemalda kuni oled saavutanud sobiva küpsusastme.
Munade keetmine
Nüüd jääb üle lihtsalt oodata ja panna taimer tööle. Sedasi ei lähe sul munad meelest ära, kui paned enda telefonis taimeri tööle.
Munade keetmisel on võimalik saada kolm erinevat küpsusastet. Pehmed ehk vedelad munad, poolvalmis/poolpehmed munad ja kõvad munad.
Muna küpsusastmed
Ideaalne vedel muna on selline, kus munakollane on vedel. Seda ümbritseb piimjas munavalge ning munakoore alune munavalge on kergelt hüübinud. Optimaalne muna keetmise aeg on 3-5 minutit.
Kuna muna on ise nii vedel, siis kõige parem on seda süüa munatopsist lusikaga. Lõika noaga peenem muna osa ära ja naudi.
Poolvalmis muna on vedela ja kõva muna vahepealne variant. Siin jääb munakollane pooleldi vedel ning munavalge piisavalt tahke, et sa saaksid muna koorida ja süüa seda kätega. Optimaalne keeduaeg on 5-6 minutit.
Kui sa pole vedela või poolvedela muna fänn, siis sobib sulle kõva muna. Nii munakollase kui ka munavalge konsistents on tugev ja kuiv. Optimaalne keeduaeg on 10-15 minutit.
Kuna mune on saadaval eri suurustes, siis on ka keetmisajad erinevad. Allpool on sulle välja toodud lihtne ja arusaadav tabel munade keetmisaegade kohta.
Muna suurus | Keetmisaeg | Küpsusaste |
M munad (keskmine suurus) | 3 minutit | vedel muna |
5 minutit | poolvedel muna | |
12 minutit | kõva muna | |
L munad (suured munad) | 4-5 minutit | vedel muna |
6 minutit | poolvedel muna | |
17 minutit | kõva muna | |
XL- ja Hiidmunad | 5 minutit | vedel muna |
7-8 minutit | poolvedel muna | |
20 minutit | kõva muna |
Munade keetmine ilma kooreta
Mune on võimalik keeta ka ilma kooreta. Muna keetmine ilma kooreta on huvitav ja hea viis, kuidas hommikut põnevamalt alustada. Midagi keerulist selles ei ole ning kohe annan sulle vastavad juhised.
Parim on kasutada võimalikult värskeid munasid kuna vanemad munad võivad potis laiali valguda.
Esmalt tuleb vesi potis tasasel tulel keema lasta ning ühe liitri vee kohta tuleb lisada pool sl. soola ning 1 sl. 30%-list äädikat. Seni kuni vesi läheb keema, lööd sa munad koorest lahti ja paned tassi. Kui vesi on keema läinud, kallad munad ükshaaval vette ja katad kaanega.
Pärast 3,5-4 minutit on munad valmis ja tõsta munad vahukulbiga potist välja. Äädikalise maitse eemaldamiseks loputa mune sooja või külma veega.
Muna keetmise nipid
Jagan sinuga neli head munade keetmise nippi, kuidas saada parimad keedumunad.
- Kui sa tahad teha kõvasid mune, siis parim on kasutada mune, mis on 3-5 päeva vanad. Liiga värskeid mune võib olla keeruline koorida.
- Ideaalsete munade saamiseks peab keedunõu olema nii suur, et sinna mahub ainult üks kiht mune. Kui munad on üksteise peal, siis see võib mõjutada nende küpsusastet.
- Väldi munade ülekeetmist. Munade ülekeetmisest saad sedasi aru, kui munakollase ümber tekib rohekat tooni sõõr. See on endiselt söödav, aga maitse pole enam sama.
- Munakoore katki minemise vältimiseks tuleks enne munade keetmist neid hoida 20-30 minutit toatemperatuuril. Sedasi on ka munade keetmisaeg umbes üks minuti lühem võrreldes külmkapist võetud munadega.
Kokkuvõte
Kui algul võis munade keetmine tunduda keeruline või olid mõned nüansid lihtsalt ära unustanud, siis nüüd oled jälle tõeline proff. Kui olid seni teinud peamiselt kõvasid keedu- või praemunasid, siis nüüd on aeg katsetamiseks.
Miks mitte üllatada oma elukaaslast kooreta keedetud munadega ja teha ta hommik koheselt rõõmsamaks. Sel juhul tee paar röstsaia, lisa praetud singiviilud, kooreta keedetud munad ja hollandi kaste ning ongi sul imemaitsev hommikusöök.